Kohti uusia polkuja / Towards new paths

Olen juuri muutama päivä sitten lukenut Outdoor Academystä saapuneen meilin ”Du är antagen till vår utbildning…”. Nyt se on virallista, nyt tämä kaikki alkaa realisoitua, tämä on oikeasti tapahtumassa! Hyppään pois oravanpyörästä ainakin toviksi!

Just couple of days ago I have read the e-mail send by Outdoor Academy “Du är antigen till vår utbildning…” which in English means “You are accepted to our education…”. Now this is official, now all of this starts to be true and it is really happening! I will drop out of the rat race at least for a while! 

Minulle tuli niin voimakas onnellisuuden tunne, että ajattelin siinä olevan jopa jotain väärää, kun joulukuussa 2015 tein lopullisen päätöksen, että haen tähän kouluun, jään töistä opintovapaalle ja katson olisiko tämä polku se, mitä todella haluan kulkea. Jotenkin tuntui, että ihmisen ei pitäisi edes tuntea olevansa näin onnellinen. Ehkäpä olin tehnyt elämässäni niin monta vuotta sellaisia asioita, mitkä eivät todella minua onnelliseksi tehneet, että olin jo vähän unohtanut sen tunteen, mikä syntyy kun tekee asioita jotka kokee niin oikeaksi ja omaksi.

In December 2015, when I did final decision that I will apply to this school I felt such a happiness that it kind of felt even wrong. Maybe so many years I have been doing things which really did not made me happy at the end of the day that I had already forget the feeling when doing something which I really want to do.

20160528_142315

From Outdoor Academy’s introductory weekend in May

Melkein kolme vuotta sitten, kun jouduin olemaan kuukausia sairaslomalla todella ison ja kivuliaan olkapääleikkauksen jälkeen (toisen sellaisen!), löysin Outdoor Academyn ”markkinointivideon”.  Katsoin sen perä jälkeen varmasti kolme kertaa. Olin myyty heti, voiko tällaista edes olla?! Minulla oli ollut jo kauemman aikaa ajatus siitä, että haluaisin ehkä opiskella itseni eräoppaaksi, mutta vasta Outdoor Academyn löytämisen myötä minulle tuli tunne, että nämä opinnot haluan todellakin suorittaa joku päivä. Paljon melontaa, kiipeilyä, vapaalaskua ja muista suomalaisista kouluista poiketen tämä on kaksivuotinen koulu. Ajatuksella, että ensimmäisenä vuonna perehdytään retkeilyn perusteisiin sekä eri lajeihin ja toisena vuonna erikoistutaan eräoppaaksi ja syvennetään osaamista joko melonnassa tai kiipeilyssä sekä muissa lajeissa. Todella järkevä konsepti mielestäni! Vaikka itse omaan mielestäni jo ihan hyvänkin kokemuksen ja pohjan retkeilystä ja eri lajeista, niin silti uskon myös ensimmäisen vuoden tarjoavan minulle uutta tietoa ja haastetta.  Käytyäni koulun kotisivuilla vaikutuin vielä enemmän. Opetus perustuu tekemiseen, vuorovaikutukseen, ryhmäkeskusteluihin miksi asioita tehdään tietyllä tavalla, opiskelijoiden haastamiseen ja mukavuusrajojen ylittämiseen. Opiskelijoiden oletetaan ottavan vastuuta omasta oppimisestaan ja kouluttajat haastavat opiskelijoita heidän taitojensa mukaisesti. Koulusta valmistutaan nimikkeellä Nordisk friluftsguide eli koulutus antaa valmiudet toimia oppaana pohjoismaisella tasolla. Koulutus on ruotsiksi, mistä vähintäänkin riittää haastetta koko ensimmäiselle vuodelle. Toinen kotimainen kun ei ihan sujuvasti tällä hetkellä vielä taivu.

Almost three years ago when I was on a long sick leave because of the painful shoulder operation (second one!), I found Outdoor Academy’s “marketing video”. I watched it probably three times and it just hit me! Can something like this even exist?! For a longer period, I have had a feeling that I would like to complete wilderness guide degree but after finding Outdoor Academy, I was sure that this is the school I want to attend some day. There is a lot of climbing, paddling and off piste skiing among other things. It is a two years school which is one year more than other Finnish traditional wildernes guide schools. Idea behind that is that the first year students study basic outdoor life and during the second year students orient either climbing or paddling and also to other activities and to deepend the knowledge how to work as a guide. Study language is Swedish so that is also a challenge to me! But I am very excited that now I really have to learn to speak our second official language. Even I have a pretty goor knowledge about outdoor life and I have been doing also quite demanding hikes I think that I will learn a bunch new things even during the first year.

20160528_224318

Introductory weekend. Sunset at Isohiekka, Pietarsaari.

Ensin ajatus eräopastutkinnosta oli vain sitä varten, että pitäisin muutaman vuoden sapattivapaata työelämästä. Matkan varrella muodostui vahva tunne siitä, että en enää halua työskennellä näyttöpäätteen edessä sisällä loppu elämääni. Tämän tunteen myötä pohdin pitkään, että mihin uuteen ammattiin ”tuhlaan” 19 kuukauden aikuisopintorahani, joka opintoihin on mahdollista saada. Eräoppaan tutkintohan ei todellakaan tuntunut järkevältä. Alalla ei ole kuin pätkätöitä ja yrittäjäksi lähteminen ei innostanut. Pyörittelin mielessäni vaikka mitä muita vaihtoehtoja, mutta mikään niistä ei houkuttanut, kuten ajatus Outdoor Academyssä opiskelusta. Ajan myötä alan pätkätyöt ja jopa yrittäjäksi ryhtyminenkin alkoivat tuntua jo ihan mielenkiintoiselta ajatukselta ja niinpä päätin seurata sydäntäni. En tiedä mitä kahden vuoden opintojen jälkeen tapahtuu tai mitä opintojen jälkeen haluan tehdä. Tämä ei itse asiassa minua enää laisinkaan vaivaa. Olen aika innoissani siitä, että en edes tiedä mitä kaikkea seuraavat kaksi vuotta tuovat tullessaan. Puhumattakaan sen jälkeisestä ajasta.

First the though about completing the wilderness guide degree was to have a break from the work life. Along the way I started to have a strong feeling that I don’t want to spend rest of my life sitting inside the office and work with the computer. After this feeling I started to think that I need to study some other “reasonable” occupation. Wilderness guide is not really reasonable because employment for the area is not easy.  After going through several other alternatives I just realized that this school is the one I want to go. So I decided to follow my heard and see where this path will take me on the long run.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s