Pohjolan luonnon puolesta / On the Behalf of Nordic Environment: Prologi

Istun junassa matkalla Helsinkiin marraskuun viimeisenä päivänä ja katselen junan ikkunasta pilkottavaa lumista ja vielä pimeää maisemaa. Vielä viikko sitten maisema oli musta ja harmaa myös täällä pohjanmaalla. Sitä se on edelleen pääkaupunkiseudulla. Jos tämä lumi on tullut pysyäkseen, olemme hyvin onnekkaita tänä talvena. Viime talvina pysyvää lunta on joutunut odottamaan jopa tammikuulle saakka. Tai pahimmillaan se ei oikein ole tullut laisinkaan.

It is the last day of November. I am sitting on a train on my way to Helsinki, watching out of the window where snowy and still a bit dark landscape opens. Week ago view was still grey also here in Pohjanmaa. In Helsinki area it is still grey. If this snow remains we are very lucky this year. During last winters we have been waiting for the snow even till January. Or at worst it has not come properly at all.

Monesti tähän aikaan vuodesta mietin lapsuuteni talvia Keski-Pohjanmaalla. Ensilumi tuli yleensä aina syysloman tietämillä. Pysyvä lumi marraskuussa ja jouluna jännitettiin useasti kuinka kovissa paukkupakkasissa joulua tänä vuonna vietettäisiin. Nyt jouluna jännitetään saadaanko se edes valkoisena.

This time of the year I often think my childhood winters at Keski-Pohjanmaa. First snow usually came around autumn holiday so mid of October. Permanent snow came in November and before Christmas we often wondered how could it is going to be this year. These days we wonder do we even get white Christmas.

Olen matkalla Mikko ”Peltsi” Peltolan haastateltavaksi Isolle Pajalle Pasilaan. Aiheina luonnonsuojelu, ilmastonmuutos, meneillään olevat opintoni Outdoor Academy koulussa ja tulevan kesän projektini ”2000 kilometriä, 10 viikkoa. Pohjolan luonnon puolesta”. Annan katseeni vaeltaa junan ikkunasta pohjanmaan lakeuksien yli, jotka vähä vähältä alkavat hahmottumaan maapallon kääntäessä kylkensä meidän Pohjolan pituusasteilta aurinkoa kohti. Yritän miettiä, milloin sain tämän idean siitä, mihin nyt olen ryhtymässä. Siitä on jo sen verran aikaa, että en enää tarkkaa ajankohtaa edes muista. Ajatus kuitenkin lähti siitä, että halusin viettää pidemmän aikaa luonnossa. Jossain vaiheessa tuli ajatus, että haluaisin tehdä jotain näiden meidän katoavien talvien ja luonnonsuojelun puolesta. Sitten ajatuksiini ilmestyi idea, että voisin haastaa itseni tekemällä vaativamman vaelluksen ja samalla kerätä rahaa luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

I am on my way to Helsinki where Mikko ”Peltsi” Peltola is going to do an interview of my studies at the Outdoor Academy and my coming summer project ”2000 kilometer, 10 weeks. On the Behalf of Nordic Environment”. I am looking out of the window, through the fields of Pohjanmaa, which bit by bit starts to take shape after the earth turns its side towards sun from our longitudes. I try to think, when I got the idea to the project I am now starting. It is so long ago that I don´t remember that exactly anymore. Though first there was a dream that I wanted to spent a longer time on a nature. Some point I got an idea that I would like to do something to protect our vanishing winters and do something for nature protection. After that formed this last idea that I would challenge myself by doing some really long hike and at the same time collect money for the nature protection and preventing the climate change.

220_dz4a7893-edit-1

Pitkä viikonloppu merellä meloen elokuussa 2015. Lounastauko Klovharun saarella. Long kayaking weekend on the Baltic Sea, August 2015. Lunch break on the island of Klovharu. Photo: Markus Thomenius

Kun viime vuonna päätin jäädä opintovapaalle ja hakea opiskelemaan Outdoor Academy kouluun, tajusin tilaisuuteni tulleen! Opinnot kestävät kaksi vuotta, joten niiden väliin jäävälle kesälle täytyi keksiä tekemistä. Ei kestänyt kovinkaaan montaa minuuttia, ennen kuin kesän ”työpaikka” oli hahmotelmana mielessäni.

Last year when I decided to stay study leave from work and apply to Outdoor Academy school I realized that now I have the opportunity to do this! Studies last two years so I had to figure out something to do for the summer between the study years. It took only couple of minutes after I had a rough plan what I would do during the summer.

Haastattelu on ohitse. On se vaan jännää puuhaa tuo luurit päässä studiossa istuminen! Istun taas junassa, joka suuntaa takaisin Pohjanmaalle. Alan ymmärtämään, että projektini on todellakin toteutumassa. Ajatus tästä hieman pelottaa, mutta suurimmat tunteeni ovat onnellisuus ja innostuneisuus. Saan viettää koko tulevan kesän Pohjolan luonnossa, nähdä kesän kynnyksellä luonnon heräävän ja painaa pääni tyynyyn joka ilta teltan seinien suojassa. Ja tämän kaiken pääsen jakamaan kuvien ja kirjoituksien muodossa myös muille kiinnostuneille. Haastatteluni Yle Puheessa voit kuunnella täältä.

Interview is over. It is quite exiting sit on a studio and do an interview! I am sitting on a train again which is heading back to Pohjanmaa. I start to realize that my project is really going to happen. This makes me w bit fearful but biggest feelings are happiness and excitement. I can spend the whole coming summer on a Nordic nature and sleep in the tent every night. And I can share alla of this to everybody else via pictures and writings. You can listen the radio interview from here.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kebnekaisen suunnalla Ruotsissa patikoimassa heinäkuussa 2014. Hiking on Kebnekaise, Sweden on July 2014

Minne sitten polkuni ensi kesänä vie? Tätä pyörittelin aika kauan mielessäni. Halusin kokea Pohjolan luonnon eri kulmista, eri tavoilla itseäni liikuttamalla. Minulla on myös paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt ja halusin näihin paikkoihin nyt päästä tutustumaan. Paljon tuli myös mietittyä mitä ehdin 10 viikon aikana tekemään. Halusin vaellukseni olevan haastava, mutta kuitenkin sen verran leppoisa, että en etene koko kesää verenmaku suussa. Lähden liikkeelle samalla ajatuksella, kuin aikaisemmillekin vaelluksilleni. Olen jo perillä, kun laitan rinkan selkääni ja otan ensimmäisen askeleeni. Suunnitelmani saattaa vielä hieman muuttua matkan varrella, kun pääsen tarkemmin tutkimaan karttoja ja tulevia kilometrejä. Tällä hetkellä tarkoitukseni on vaeltaa Vardöstä, Varangin niemimaalta, joka sijaitsee Norjassa aina Kilpisjärvelle saakka. Bonuksena, jos katson ajan riittävän, ajattelin Kilpisjärveltä polkujuosta Abiskoon. Tämän jälkeen suuntaan merellisiin maisemiin ja melon koko Suomen rannikon, Virolahdelta Tornioon. Suorittaen samalla Retkimelojien sinivalkonauhan. Yhteensä näistä kertyy matkaa noin 2000 kilometriä ja aikaa olen siis tälle varannut 10 viikkoa.

So where I am heading next summer? It took a quite while to figure out that. I wanted to experience Nordic nature from different angles and use different ways to move myself on the way. I also have places where I have not visited and I wanted to explore these places now. I spent also quite time wondering what I was able to do during that 10 weeks. I wanted this journey to be challenging but not that challenging that I would not have time to enjoy the nature around me. I am going to have the same though as I have also on my other hikes: I have reach the destination already when I take my first step. My plan might still change a bit after I start to check the maps and kilometers more carefully. But for now my plan is to hike from Vardö, Norway all to way to Kilpisjärvi. Which is in Finland. If I have enough time as a bonus trip I have been thinking of trail run from Kilpisjärvi to Abisko, which is in Sweden. After this I change to kayaking and paddle the whole coast of Finland, from Virolahti to Tornio. At the same time I will accomplish the Finnish Expedition Paddlers’ Blue White Ribbon. Together these trips makes around 2000 kilometers and I have together 10 weeks time to accomplish them.

20160709_224303

Kesäyön tunnelmaa viime heinäkuun melontareissulta Selkämeren kansallispuistoon. Nightles night atmosphere from last July´s kayaking trip to Selkämeri nationalpark.

Miten ajattelin sitten yhdistää tämän luonnonsuojeluun? Haluan ja toivon tuovani meidän oman Pohjolamme luonnon lähemmäksi ihmisiä. Jakaa kuvia ja tunnelmia tästä ainutlaatuisesta ja hienosta luonnostamme, jonka tulevaisuus on meidän käsissämme. Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Se on hyvin lyhyt aika maapallon historiassa, mutta valitettavasti tuon sadan vuoden aikana olemme me ihmiset omalla toiminnallamme laittaneet luonnon hyvinvoinnin vaakalaudalle. Pohjolan ja maailman luonto tarvitsee kipeästi suojelua ja tätä suojelutyötä varten tarvitaan varoja. Minä siis haastan itseni kulkemalla 10 viikon aikana 2000 kilometriä ja samalla haastan muut lahjoittamaan pienen summan luonnonsuojelutyöhön. Tavallisen suomalaisen kaduntallaajan yhdellä sentillä per kulkemani kilometri ja yritykset kymmenellä sentillä per kulkemani kilometri. Jalkapelillä kulkiessani kerään varoja ilmastonmuutoksen torjumiseen ja meloessani Itämeren suojeluun. Lahjoituksen voi tehdä jompaan kumpaan keräykseen tai halutessaan vaikka molempiin. Keräyksen toteutan WWF:n Perusta oma keräys luonnon hyväksi toiminnon kautta.

So how I was thinking of combine this to nature protection? I hope that I can bring our nature here in the Norden closer to people. Share pictures and atmosphere of our unique and magnificent nature, which future is in our hands. Finland turns 100 years during the coming year. It is a very short time on earths history but unfortunately during those 100 years we people are threaten the earths well-being. The North and worlds environment needs urgently protection and nature protection needs funds. So I challenge myself to walk and paddle 2000 kilometers during 10 weeks and at the same time I challenge you to donate a small amount to nature protection. Citizens 1 sent per kilometer I hike or paddle and companies 10 sent per kilometer I hike or paddle. While hiking I collect money for preventing the climate change and while kayaking to protect our unique Baltic Sea. You can donate money either of the collections or to both. I carry out the collection through WWF

20160725_114300

Onnenhyppy viime heinäkuussa soolovaelluksellani Sarekin kansallispuistossa, Ruotsissa. Happy jump during my solohike to Sarek Nationalpark, Sweden last July.

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä asiana. Olen saanut projektilleni kaksi suojelijaa ja mitä ylpeämpänä heidät tässä nyt esittelen. Mikko ”Peltsi” Peltola, joka tuo jatkuvasti luontoa lähemmäksi meitä suomalaisia omalla työllään juontajana ja toimittajana ja vapaa-ajan harrastuksillaan sekä innokkaana kalastajana puhuu vesistönsuojelun puolesta. Kimmo Ohtonen, jonka työtä luonnonsuojelun parissa arvostan todella paljon, puhumattakaan hänen upeista luontokuvistaan. Varsinkin hänen uusin, Yle TV2:lla lauantai-iltaisin esitettävä sarjansa Katoava Pohjola, pureutuu mielestäni todella hyvin niihin haasteisiin, joista Pohjolan luontomme yrittää selviytyä tänä päivänä.

Tervetuloa seuraamaan matkaani ensi kesänä sekä matkani valmisteluja ennen sitä. Toivon, että matkani on antoisa ja mieleenpainuva sekä minulle että sinulle.

Last but not least. I have got two guardians to my project and I am very proud to introduce them. Mikko ”Peltsi” Peltola, who brings nature closer to people all the time on his work as a television program host and as a journalist and also through his free-time hobbies on the nature. And as an eager fisherman talks behalf of protecting waters. Kimmo Ohtonen, whose work among nature protection I appreciate a lot, not to mention his amazing nature pictures. His new television show Katoava Pohjola (Vanishing Norden) is seizing very well the challenges our nature is trying to survive  during these days. 

Welcome to follow my journey to the coming summer as also preparations before that. I hope, that my journey is rewarding and memorable both to you and to me.

wp_20150802_016

Inarin järvenpinta on yhtä tyyni ja rauhallinen, kuin mielenikin viettäessäni aikaa luonnossa. Kajakkireissu heinäkuussa 2015. Kayaking on a lake Inari on July 2015. When spending time on a nature my mind is as calm as the surface of the lake.

3 kommenttia artikkeliin ”Pohjolan luonnon puolesta / On the Behalf of Nordic Environment: Prologi

 1. Hei,
  Löysin blogisi ja mielenkiinnolla ja lämmöllä odotan ensi kesän projektiasi ja mielelläni lähden tukemaan tätä tärkeää asiaa edes pienellä rahallisella panostuksella.

  Kiitos mukavasta blogista!

  Tykkää

  • Todella mukava kuulla! Monesta pienestä summasta kertyy jo isompikin summa ja tärkeintä on kuitenkin halu tehdä jotain luontomme hyväksi. Rauhallista joulunaikaa! 🙂

   Tykkää

 2. Paluuviite: Outdoor Academy: Keskitalven taikaa Syötteellä ja Rukalla / Winter Magic at Syöte and Ruka | Polku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s