Outdoor Academy: Keskitalven taikaa Syötteellä ja Rukalla / Winter Magic at Syöte and Ruka

Suksi halkoo edessä olevaa koskematonta hankea ja ahkio liukuu kevyesti perässä melkein kantavan hangen päällä. Ympärillä kuusipuut kumartelevat meille lumen painosta, auringonsäteiden pilkistellessä esiin sieltä ja täältä. Rikkomattoman lumen pinnalla on paljon merkkejä siitä, että emme ole yksin talvisessa metsässä. Tuosta on metsäjänis loikkinut ja nuo ovat ihan selvästi lumikon jäljet. Nuo hieman isommat ehkä kärpän? Hymy nousee kasvoilleni herkeämättä. Elämä tuntuu todella hyvältä!

Ski goes through the untouched snow and pulka slides lightly behind me on top of the snow which is almost gravid. We are surrounded by spruce trees which are bowing to us because of the snowpack. Sun rays are blinking from here and there between the trees. There is a lot of signs top of the snow that we are not alone here, at the winter forest. From there has mountain here went and those are definitely least weasel´s tracks. And those bigger ones are maybe ermine´s? Smile comes to my face all the time. Life feels good! 

_dsc2705

Photo: Tuomas Kauko

Joululoma meni nopeasti ja teki todella hyvää tehdä omia ouotdoorjuttuja, omassa aikataulussa. Kevätlukukauteen lähdinkin sitten täynnä uutta energiaa ja intoa. Tammikuussa kolme ensimmäistä viikkoa meni leppoisasti koululla. Ohjelmassa oli varusteiden korjausta, jääkiipeilyä ja reissuihin valmistautumista. Noiden kolmen viikon ollessa hyvin rentoja, jäi aikaa ja energiaa valmistella myös tulevan kesän projektiani.

Christmas holiday went quickly and it felt so good to do my own outdoor stuff, with my own timetable. I started spring semeste full of energy and enthusiasm. The first three weeks on January we spent at the school. We fixed gears, build new ones, went ice climbing and prepared coming trips. While those three weeks were luckily very easy I had time to plan and prepare my summer project as well. 

IMG_20170201_100801.jpg

Tammikuun lopussa suuntasimme 6 päivän hiihtovaellukselle Syötteen kansallispuistoon. Perinteisesti se tehtiin Ruotsin armeijan ”vita blixt” mehtäsuksilla ja yöpyen tarpin alla. Tosin itse vältyin testaamasta näitä tervalla voideltuja puusuksia hiihtäessäni omilla Järvisilläni, nousukarvat pohjissa. Mutta luokkakavereilla tuntui olevan monia miellyttäviä hetkiä sekä ylä- että alamäessä nuo salamat jalassa.

End of January we headed to skitour at Syöte Nationalpark for 6 days. Traditionally that was made with Swedish army´s ”vita blixt” forest skis and we slept under a tarp all nights. However I avoid to try out these wooden skis which were waxed with tar, because I skied with my own forest skis with skins on. But I think my classmates had many pleasant moments on down- and uphills with those ”lightnings”.

_dsc2517

Photo: Tuomas Kauko

Vaelluksen nimi ”Frysatur” sai tänä vuonna uuden nimen ”Vintertur”. Ilmastonmuutoksen myötä nykyään ennen reissua jännitetään enemmän, että saadaanko reissussa laisinkaan pakkasta vai hiihdelläänkö märässä plussakelissä. Meitä säät suosivat todellakin! Melkein koko reissun ajan pakkaslukemat olivat -10 ja -20 välissä ja vasta viimeisenä päivänä ne nousivat lähelle nollaa. Syötteellä oli myöskin ollut kunnon plussakelit ennen tuloamme, jonka myötä myös metsässä oli hyvä hankikanto. Kelien puolesta reissu oli siis aika leppoisa.

Skitour´s name ”Freezetour” has got a new name ”Wintertour” this year. Because of the climate change nowadays we wonder before the trip is there even minus degrees during the trip or do we need to ski a wet weather with plus degrees. We were lucky this year! Degrees where between -10 and -20 almost all the time and only the last day was around 0 degrees. Couple of weeks earlier there had been plus degrees and some rain in Syöte and because of this there were now hard snow even in the forest. Conditions made the tour very easy to us. 

_dsc2919

Photo: Tuomas Kauko

Saimme nauttia monena päivänä auringosta, jonka tammikuiset säteet jo hieman lämmittivät ja saivat ison hymyn kasvoille. Tykkylumen peittämissä metsissä hiihtäminen tuntui taianomaiselta. Iltaisin taivaalle kohosi kuunsirppi ihailtavaksi ja pääsimmepä nauttimaan myös repolaisten juoksusta taivaalla yhtenä iltana. Tarpin alla tuli nukuttua pitkiä yöunia ja ryhmässämme saivat taas vatsalihakset treeniä paljosta nauramisesta. Reissun jälkeen olo oli hyvin rentoutunut ja levännyt, luonnossa oleilu oli siis taas tehnyt tehtävänsä.

During the tour we got the opportunity to enjoy the sun during many days which made a smile to our faces. Sun is already so high that you can feel its first warm rays on your cheek. During the nights crescent moon rose to the sky and one night we got to enjoy northern lights as well! I slept long hours under the tarp and abs did again a hard work in our team because all the laugh. After the tour I felt relaxed and rested, so nature had done its work again.

_dsc3067-1

Yhtenä iltana järjestimme metsäkemut ja kokkailimme 3 ruokalajin yhteisen illallisen. Photo: Tuomas Kauko

_dsc3107

Metsäkekkerit täydessä käynnissä! Photo: Tuomas Kauko

En voi kieltää, etteikö tuntunut todella hyvältä päästä 5 ulkona nukutun yön jälkeen Rukalle mökkiin saunomaan ja lakanoihin nukkumaan. Tosin yhdellä sun toisella tuntui taas olevan hankaluuksia nukkua lämpimässä sisällä ja mökkien patterit laitettiinkin aika nopeasti pois päältä ja öisin makuuhuoneen ikkunat olivat useammassakin huoneessa auki. Yhden vapaapäivän jälkeen alkoi 5 päivän laskukoulu ja mehtäsukset vaihtuivat lennosta laskusuksiin.

I have to admit that after sleeping 5 nights outside it felt goood to go to sauna and sleep inside the hut in Ruka. Even tough it seemed that more than a few had difficulties to sleep inside again because we turned of the heater from the cabin and slept windows open. After one resting day started 5 days ski school and we changed the forest skis to downhill skis. 

img_20170205_135942

Vapaapäivän kunniaksi annoin itselleni hetken omaa aikaa ja rauhaa ja hiihtelin Valtavaaran huipulle ihailemaan maisemia, jotka olivat suurimmaksi osaksi sankan pilven ympäröimät.

Odotukseni olivat tämän viikon suhteen korkealla, koska minulla oli noin 15 vuoden tauko aktiivisesta laskemisesta, enkä koskaan aikasemmin ollut hiihtokoulussa ollut. Nyt todellakin odotin saavani hiottua tekniikkaa kohdilleen! Valitettavasti jouduin ensimmäistä kertaa Outdoor Academy aikanani pettymään pidettyyn koulutukseen. Vaikka tekemämme harjoitteet olivat hyviä, en koko viikon aikana saanut selkeää kokonaiskuvaa asiasta, opetus tuntui jotenkin sekavalta, enkä löytänyt siitä sen punaista lankaa.

My expectations were high because I had around 15 years break from doing piste skiing and I had never been on a ski school before. I expected to get my technique way better during this week! Unfortunately first time I was disappointed to the teaching here in Outdoor Academy. Even though we did good exercises, I did not get clear over all picture about the matter during the week, I felt that teaching was kind of incoherent and I did not find its common thread.

img-20170213-wa0000

Photo: Anna Zält

Myöskin opetusryhmät olivat mielestäni liian isot, koska ryhmän tasoerot olivat todella suuria ja jotta olisimme saaneet riittävästi yksilöllistä palautetta. Mielestäni, jos viimeisen päivän iltapäivällä saa vasta kuulla,  että carving-käännös jää hieman puolitiehen ja käännöksen merkkauksen ajoitus on pielessä, on myös opetuksessa jotain hieman paranneltavaa. Koko viikon olin siis hinkannut näitä asioita…väärin! Mutta kukaanhan ei voi olla täydellinen ja ilman, ettei missään olisi paranneltavaa, ei edes Outdoor Academy! 😉 Rukalta jäi kuitenkin käteen jotain mahtavaa! Mieletön innostus ”uuteenvanhaan” lajiin ja malttamattomana odotankin pääseväni lähitulevaisuudessa kipuamaan suksilla rinteitä sinne, minne eivät hissit kulje!

Also groups were too big because level differences were so wide and there was no possibility to give us enough personal feedback. I think that if you hear afternoon last day that you don´t take the carving turn all the way and timing is not correct when you mark your turn, there is also some improvement to do on a teaching technique. So I had been learning and repeating these thing during the whole week…in a wrong technique! But nobody cannot be perfect and without something which needs development, not even Outdoor Academy! 😉 End of the day Ruka gave me something very awesome! Enthusiasm to the ”newold” sport and I cannot wait to climb to the off-piste slopes in the near future!

dav

Viimeisenä iltana kirkkaan taivaan ylle lipuivat tummat pilvimassat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s